Yhdistetty rekisteriseloste ja rekisteröidyn informointi
Tietosuoja-asetus 13. artikla

Laadittu 12.6.2018
Päivitetty 28.8.2018

Rekisterinpitäjä

Suomen eOppimiskeskus ry
Y-tunnus: 1899013-7

Suomen eOppimiskeskus ry
Crazy Town
Viipurintie 4
13200 Hämeenlinna

Muut yhteystiedot
https://www.eoppimiskeskus.fi/yhteystiedot

Rekisteristä vastaava yhteyshenkilö

Niina Kesämaa
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 827 6378

Rekisterin nimi

eOppimisen neuvottelukunnan henkilörekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Tietoja käsitellään

  • eOppimisen neuvottelukunnan sähköistä viestintää varten
  • eOppimisen neuvottelukunnan tilaisuuksien järjestämistä varten

Rekisterin tietosisältö

eOppimisen neuvottelukunnan uutiskirjeen lähettämistä varten rekisteriin on tallennettu henkilön sähköpostiosoite, nimi ja organisaatio.

eOppimisen neuvottelukunnan tilaisuuksien järjestämistä varten rekisteriin tallennetaan henkilön nimi, sähköpostiosoite ja organisaatio sekä tieto osallistumisesta/ilmoittautumisesta neuvottelukunnan järjestämään tilaisuuteen. Lisäksi rekisteriin tallennetaan mahdollisia muita osallistumiseen liittyviä taustatietoja, kuten ruokavaliotietoja.

Säännönmukaiset tietolähteet

Tiedot saadaan rekisteröidyiltä itseltään ja niitä kertyy rekisterinpitäjän toiminnan yhteydessä.

Tietojen säännönmukaiset luovutukset

Tietoja ei luovuteta edelleen lukuunottamatta eOppimisen neuvottelukunnan tilaisuuksiin liittyviä ruokavalio- ja allergiatietoja, jotka luovutetaan ko. tilaisuuden tarjoiluista vastaavalle taholle.

Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

eOppimisen neuvottelukunnan uutiskirjeen henkilörekisteriä säilytetään Mailchimp-palvelussa.

Muita eOppimisen neuvottelukunnan tietoja säilytetään Google Drive -palvelussa. Google on sitoutunut noudattamaan EU-komission mallisopimuslausekkeita taatessaan riittävän tietosuojatason käsittelemilleen tiedoille (Google Data Processing and Security Terms 2.0).

Tietojen julkisuus

Rekistereihin tallennetut tiedot eivät ole julkisia.

Rekisterin suojauksen periaatteet

eOppimisen neuvottelukunnan Mailchimp- ja Google Drive -palveluihin on pääsy vain neuvottelukunnan asioita hoitavilla henkilöillä. Tiedot on suojattu käyttöoikeusasetuksin.

Tietojen säilytysaika

Tietoja säilytetään kirjanpitolain mukaisesti vähintään kuusi (6) vuotta sen vuoden lopusta, kun tilikausi on päättynyt.

Tarkastusoikeus ja oikeus vaatia tiedon korjaamista

Jokaisella rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus tarkistaa rekisteriin hänestä tallennetut tiedot ja vaatia mahdollisen virheellisen tiedon korjaamista tai puutteellisen tiedon täydentämistä. Mikäli henkilö haluaa tarkistaa hänestä tallennetut tiedot tai vaatia niihin oikaisua, pyyntö tulee lähettää rekisterin yhteyshenkilölle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa.

Muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet

Rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus pyytää häntä koskevien henkilötietojen poistamista rekisteristä ("oikeus tulla unohdetuksi"). Niin ikään rekisteröidyillä on muut EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaiset oikeudet. Pyynnöt tulee lähettää rekisterin yhteyshenkilölle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa.

Tälle sivulle kerätään KOTEK-hankkeissa tuotettua koulutusmateriaalia.

Opettajan tekijänoikeus -työkirja

KOTEK-koulutusten aikana esitetyistä kysymyksistä koostettiin keväällä 2018 työkirja, jossa käsitellään opetushenkilöstön esittämiä kysymyksiä sekä lainsäädännön että käytännön kannalta.

Työkirjan osoite: https://www.slideshare.net/eOppimiskeskus/opettajan-tekijnoikeus-tykirja

Creative Commons -lisenssit ja avoimet sisällöt

Tarmo Toikkanen on koonnut mobiilioppimateriaalin Creative Commonsin käytöstä opettajille LifeLearn-sovellukseen. Sovelluksen ja CC-oppimispolun voit ladata Androidille tai iOS:lle.

Webinaaritallenteet

Syksyllä 2011 Tarmo ja Ville vetivät sarjan webinaareja, joissa he tiivistivät koko tekijänoikeusoppaan sisällön puolen tunnin palasiin. Webinaaritallenteet muodostavat videomuotoisen itseopiskelua tukevan tietopaketin tekijänoikeuksista ja avoimista sisällöistä.

Vuonna 2015 KOTEK-hanke järjesti viiden webinaarin sarjan avoimesta sisällöntuotannosta ja lisensoinnista.

Vuosina 2017 ja 2018 KOTEK-hanke on osallistunut Open Education Week -teemaviikkoon järjestämällä avoimia webinaarituokioita.

Kuinka teet oppilaitoksen tekijänoikeusohjeet ja -sopimukset -opas

Tekijänoikeudet koskevat meitä kaikkia – me kaikki olemme luoneet jotain, jonka tekijänoikeudet omistamme. Opettajan työssä tekijänoikeusasiat ovat jokapäiväisiä, sillä mielekästä opetusta on mahdoton järjestää ilman muiden tekemiä teoksia.

Oppilaitoksella olisi hyvä olla tiiviit ohjeet henkilökunnalleen ja oppilailleen tekijänoikeusasioista. Tämä dokumentti antaa apua näiden ohjeiden laatimiseen. Dokumentti on tarkoitettu oppilaitoksen omia ohjeita laativille henkilöille, kaikille oppiasteille ja kaikenlaisiin opetus- ja koulutustilanteisiin.

Lisätietoja saa oppaasta Opettajan tekijänoikeusopas (Finn Lectura 2011, Tarmo Toikkanen ja Ville Oksanen), johon viitataan tässä ohjeessa sivunumeroin. Muita alan oppaita ovat Opetustoimen tekijänoikeudet (Katariina Sorvari) sekä Tekijänoikeus ja lähioikeudet (Pirkko-Liisa Haarmann). Tutustu myös verkkosivustoon Opettajantekijanoikeus.fi.

Tämä opas koostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen osa luettelee tiiviisti kaikki opetukseen liittyvät tekijänoikeusasiat, eri sopimukset, luvat ja yleiset oikeudet. Toinen osa sisältää kaikki selvitykset, jotka kussakin oppilaitoksessa on tehtävä, jotta opettajille voidaan kirjoittaa ohjeet. Selvitettävä on mm. mitä lupia oppilaitokselle on hankittu. Lisäksi oppilaitoksen johdon on otettava kantaa epäselviin ja tulkinnanvaraisiin tilanteisiin. Kolmas osa sisältää perusrakenteen kattavasta henkilöstön ohjeesta. Sitä voi käyttää apuna ohjeiden laatimisessa.

Oppaan osoite: http://bit.ly/oppilaitoksen-tekoik-ohjeet

Yhdistetty rekisteriseloste ja rekisteröidyn informointi
Tietosuoja-asetus 13. artikla

Laadittu 12.1.2018
Päivitetty 25.5.2018

Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä
Nimi: Suomen eOppimiskeskus ry
Postiosoite: Viipurintie 4
Postitoimipaikka: 13200 Hämeenlinna
Y-tunnus: 1899013-7

Rekisteriasioita hoitavat henkilöt
Nimi: Niina Kesämaa
Tehtävä: Projektiassistentti
Puhelin: 040 827 6378

Rekisterin nimi
Suomen eOppimiskeskus ry:n koordinoimien Opetushallituksen rahoittamien opettajien täydennyskoulutushankkeiden henkilörekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus
Tietoja käsitellään hankkeiden toteutukseen, koulutuksiin ja muuhun toimintaan liittyen käytännön järjestelyitä, viestintää sekä hankkeiden raportointia varten.

Rekisterin tietosisältö
Rekisteriin tallennetaan henkilön osallistumismuodosta ja tapahtumatyypistä riippuen joko osa tai kaikki seuraavista tiedoista:

  • henkilön nimi, organisaatio ja yhteystiedot
  • henkilön rooli organisaatiossaan
  • tieto ilmoittautumisesta/osallistumisesta hankkeen järjestämään koulutukseen tai muuhun tilaisuuteen
  • suostumus siihen, että Suomen eOppimiskeskus ry voi lähettää henkilölle tietoa tulevista tilaisuuksista ja toiminnasta

Lisäksi Opetushallitukselle tehtävää raportointia varten osallistujista kerätään seuraavat taustatiedot:

  • äidinkieli
  • organisaatio
  • opetettava luokka-aste/linja/aine
  • henkilön rooli organisaatiossaan
  • ikäryhmä
  • kokemus opetustoimen tehtävistä vuosina

Lisäksi henkilöstä voidaan tallentaa muita ao. tilaisuuden käytännön järjestelyiden osalta olennaisia tietoja, kuten ruokavalio- ja allergiatiedot sekä osallistumiseen liittyviä tausta- ja ennakkotietoja sekä koulutuspalautteita.

Säännönmukaiset tietolähteet
Tiedot saadaan rekisteröidyiltä itseltään.

Tietojen säännönmukaiset luovutukset
Rekisteriin tallennettuja tietoja luovutetaan eteenpäin vain hankkeen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisista syistä. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset lähitapaamisiin liittyvät tapahtumajärjestelyt, kuten erityisruokavaliotietojen ja allergioiden toimittaminen tarjoiluista vastaaville tahoille.

Hankkeita rahoittaa Opetushallitus. Raportoinnin yhteydessä rahoittajalle toimitetaan yhteenvetotietoina hankkeen järjestämien tilaisuuksien osallistujamäärät, tilastot osallistujien taustatiedoista sekä tilaisuuksista kerätyt palautteet.

Tietoja ei luovuteta eteenpäin muihin tarkoituksiin.

Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle
Rekisteriä säilytetään Google Drive -palvelussa.

Google on sitoutunut noudattamaan EU-komission mallisopimuslausekkeita taatessaan riittävän tietosuojatason käsittelemilleen tiedoille (Google Data Processing and Security Terms 2.0).

Rekisterin suojauksen periaatteet
Rekisterissä olevat tiedot eivät ole julkisia, ja tietoja käsitellään huolellisesti niin, että henkilön yksityisyyden suoja turvataan. Rekisteriin on pääsy vain hankkeiden toimijoilla. Tiedot on suojattu Google Drive -palvelun käyttöoikeusasetuksin.

Tietojen säilytysaika
Opetushallituksen rahoittamissa hankkeissa hankkeen tositteet tulee säilyttää kirjanpitolain mukaisesti vähintään kuusi (6) vuotta sen vuoden lopusta, kun tilikausi on päättynyt.

Valtionavustuslain 28 §:n mukaan hankkeeseen liittyvät hankinta- ja muut sopimukset on dokumentoitava ja arkistoitava kymmenen (10) vuotta valtionavustuksen tai sen viimeisen erän maksamisesta.

Tarkastusoikeus ja tarkastusoikeuden toteuttaminen
Jokaisella rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus tarkistaa rekisteriin hänestä tallennetut tiedot siten kuin tietosuoja-asetuksen 12. ja 13. artiklassa on säädetty. Mikäli henkilö haluaa tarkistaa hänestä tallennetut tiedot, pyyntö tulee lähettää rekisterin yhteyshenkilölle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä.
Mahdollisesta tarkastusoikeuden epäämisestä annetaan kirjallinen kieltäytymistodistus.
Kieltäytymistodistuksen saatuaan, tai jos rekisteröity ei saa kolmen kuukauden kuluessa pyynnön esittämisestä kirjallista vastausta rekisterinpitäjältä, hän voi saattaa asian kirjallisesti tietosuojavaltuutetun käsiteltäväksi. Tietosuojavaltuutetun toimiston osoite on: PL 800, 00521 Helsinki.

Tiedon korjaaminen ja tiedon korjaamisen menettely
Rekisteröity voi vaatia tiedoissa esiintyvän virheen korjaamista tai poistamista siten kuin tietosuoja-asetuksen 16. artiklassa on säädetty. Virheellisen tiedon korjaamista koskeva pyyntö on esitettävä kirjallisesti rekisterinpitäjälle. Tiedon korjaamista pyytävän henkilöllisyys varmistetaan tarvittaessa.
Mahdollisesta tietojen korjaamisesta tai poistamisesta kieltäytymisestä annetaan kirjallinen todistus. Asiakkaalla on oikeus saattaa asia tietosuojavaltuutetun ratkaistavaksi. Tietosuojavaltuutetun toimiston osoite on: PL 800, 00521 Helsinki.

Muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet
Henkilötietoja ei käytetä eikä luovuteta käytettäväksi suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia eikä markkina- ja mielipidetutkimusta varten. Mikäli henkilötietoja käsitellään rekisteröidyn suostumukseen perustuen, rekisteröidyllä on oikeus peruuttaa suostumuksensa ilmoittamalla tästä rekisterinpitäjälle.

Yhdistetty rekisteriseloste ja rekisteröidyn informointi
Tietosuoja-asetus 13. artikla

Laadittu 24.1.2018
Päivitetty 22.5.2018

Rekisterinpitäjä

Suomen eOppimiskeskus ry
Y-tunnus: 1899013-7

Suomen eOppimiskeskus ry
Crazy Town
Viipurintie 4
13200 Hämeenlinna

Muut yhteystiedot
https://www.eoppimiskeskus.fi/yhteystiedot

Rekisteristä vastaava yhteyshenkilö

Niina Kesämaa
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
040 827 6378

Rekisterin nimi

KOTEK-hankkeiden henkilörekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Tietoja käsitellään KOTEK-hankkeiden koulutuksiin, webinaareihin ja muuhun toimintaan liittyviä käytännön järjestelyitä ja viestintää varten.

Lisäksi tietoja käsitellään hankkeen hallinnoinnin ja raportoinnin yhteydessä.

Rekisterin tietosisältö

Rekisteriin tallennettavia tietoja ovat:

  • henkilön nimi, organisaatio ja yhteystiedot
  • henkilön työtehtävä, oppilaitosaste sekä opetettava oppiaine
  • tieto ilmoittautumisesta/osallistumisesta hankkeen järjestämään tilaisuuteen

Lisäksi henkilöstä voidaan tallentaa muita ao. tilaisuuden käytännön järjestelyiden osalta olennaisia tietoja, kuten ruokavalio- ja allergiatiedot sekä tilaisuuskohtaisia erityistoiveita, ennakkotehtäviä ja osallistujapalautteita.

Säännönmukaiset tietolähteet

Tiedot saadaan rekisteröidyiltä itseltään ja niitä kertyy rekisterinpitäjän toiminnan yhteydessä.

Tietojen säännönmukaiset luovutukset

Rekisteriin tallennettuja tietoja luovutetaan eteenpäin vain hankkeen toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisista syistä. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset lähitilaisuuksiin liittyvät tapahtumajärjestelyt, kuten erityisruokavalio- ja allergiatietojen toimittaminen tarjoiluista vastaavalle taholle.

Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen raportoinnin yhteydessä rahoittajalle toimitetaan yhteenvetotietoina hankkeen järjestämien tilaisuuksien osallistujamäärät sekä tilaisuuksista kerätyt palautteet.

Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

Rekisteriä säilytetään Google Drive -palvelussa.

Google on sitoutunut noudattamaan EU-komission mallisopimuslausekkeita taatessaan riittävän tietosuojatason käsittelemilleen tiedoille (Google Data Processing and Security Terms 2.0).

Tietojen julkisuus

Rekisteriin tallennetut henkilötiedot eivät ole julkisia.

Rekisterin suojauksen periaatteet

Rekisteriin on pääsy vain KOTEK-hankkeen toimijoilla. Tiedot on suojattu Google Drive -palvelun käyttöoikeusasetuksin.

Tietojen säilytysaika

KOTEK-hankkeita rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen tositteet tulee säilyttää kirjanpitolain mukaisesti vähintään kuusi (6) vuotta sen vuoden lopusta, kun tilikausi on päättynyt.

Valtionavustuslain 28 §:n mukaan hankkeeseen liittyvät hankinta- ja muut sopimukset on dokumentoitava ja arkistoitava kymmenen (10) vuotta valtionavustuksen tai sen viimeisen erän maksamisesta.

Tarkastusoikeus ja oikeus vaatia tiedon korjaamista

Jokaisella rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus tarkistaa rekisteriin hänestä tallennetut tiedot ja vaatia mahdollisen virheellisen tiedon korjaamista tai puutteellisen tiedon täydentämistä. Mikäli henkilö haluaa tarkistaa hänestä tallennetut tiedot tai vaatia niihin oikaisua, pyyntö tulee lähettää rekisterin yhteyshenkilölle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa.

Muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet

Rekisterissä olevalla henkilöllä on oikeus pyytää häntä koskevien henkilötietojen poistamista rekisteristä ("oikeus tulla unohdetuksi"). Niin ikään rekisteröidyillä on muut EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaiset oikeudet. Pyynnöt tulee lähettää rekisterin yhteyshenkilölle. Rekisterinpitäjä voi pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä. Rekisterinpitäjä vastaa asiakkaalle EU:n tietosuoja-asetuksessa säädetyssä ajassa.

Suomen eOppimiskeskus ry järjestää säännöllisesti webinaareja, joissa yhdistyksen jäsenorganisaatiot esittelevät tuotteitaan, palveluitaan ja osaamistaan. Webinaarisarjan myötä kannustamme alan toimijoita verkostoitumaan keskenään, tutustumaan toistensa osaamiseen ja ennen kaikkea jakamaan omaa osaamistaan.

Tulevien webinaarien aikataulut löydät koulutusblogistamme.

Mukaan webinaarisarjaan?

Yhdistyksen jäsenet voivat varata puheenvuoron webinaarisarjasta ottamalla yhteyttä sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jaa Jotain webinaarisarja 2018 banneri

Jaa jotain -teemaviikko järjestetään jo kuudetta kertaa 5.-9.3.2018 Open Education Weekin hengessä. Jakamisen ohjeet löydät Creative Commons -sivustolta. Vuoden 2018 tempausta vauhdittavat Suomen eOppimiskeskus ry, KOTEK-hanke ja Otavan Opiston Suunta-tiimi.

KOTEK-hanke tarjoaa viikon aikana webinaareja mm. tekijänoikeuksiin, avoimeen sisällöntuotantoon ja saavutettavuuteen liittyen.

Webinaaritallenteet

Jaa jotain -viikon webinaaritallenteet YouTube-soittolistana.

Maanantai 5.3.2018

Open Education Week -webinaarisarjan ja Jaa Jotain -teemaviikon avaus - Tarmo Toikkanen, Kaisa Honkonen ja Anne Rongas
Avauspuheenvuoro - Kaisa Honkonen & Tarmo Toikkanen: Webinaaritallenne
Anne Rongas: Webinaaritallenne - Esitysdiat
Tarmo Toikkasen Google Slides -vinkki: Webinaaritallenne

Perusopetuksen wikiloikka - Tero Toivanen
Webinaaritallenne - Esitysdiat

Tiistai 6.3.2018

Webinaarista taitoa tekijänoikeuksiin

Torstai 8.3.2018

Saavutettavuusdirektiivi - Tero Huttunen, opetus- ja kulttuuriministeriö
Webinaaritallenne

23.01.2018

Some-ohjeistuksia

Kirjoittanut

SosiaalinenMedia.org-wikistä varmuuskopioitu linkkilista.

Julkishallinto

Kirkot, järjestöt ja liitot

Kunnat ja kaupungit

Media

Opetustoimen TVT-strategiat

Oppilaitokset

Puolueet

Urheiluseurat

Yritykset

Muut aineistot ja linkit

Uutiset, artikkelit ja esitykset

Englanninkielisiä ohjeita

10.01.2018

KOTEK-webinaarit 2015

Kirjoittanut

KOTEK-hanke järjesti syksyllä 2015 viiden webinaarin sarjan:

Avointen sisältöjen hyödyntäminen opetuksen tukena

Avoimia sisältöjä saa käyttää vapaasti ja maksutta melkein mihin tahansa, tekijänsä luvalla. Wikipediasta lähtien netti on pullollaan avointa sisältöä, jota voi hyödyntää sekä opettajan tekemän materiaalin rikastamisessa että oppilaiden harjoitustöiden tukena. Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti itse. Muiden tuotoksia laillisesti hyödyntämällä päästään pidemmälle omien tuotosten kanssa ja voidaan myös tavoitella erilaisia oppimistuloksia.

Mistä avoimen sisällön tunnistaa? Mitä avoimella sisällöllä saa tehdä? Mistä hyvää sisältöä löytyy?

Linkkejä


Itse tehdyn materiaalin julkaiseminen avoimena sisältönä

Opettajan tekemät aineistot sekä oppilaiden itse tai ryhmissä tekemät tuotokset ovat potentiaalisesti arvokasta materiaalia muille opettajille ja oppijoille. Kaikkea tekemäänsä ei pidä julkaista, mutta jos jostain sisällöstä on ylpeä, sen julkaiseminen ja avoimella lisenssillä varustaminen hyödyttää muita ja antaa tekijälle näkyvyyttä.

Miksi julkaista omia sisältöjä? Miksi julkaista avoimella lisenssillä? Missä tilanteissa ei pidä julkaista?

Linkkejä


Remiksaa avoimia sisältöjä uuteen muotoon

Avoimia sisältöjä voi usein myös muunnella ja yhdistellä muihin aineistoihin, siis remiksata. Käymme läpi, mitä remiksaus tarkoittaa, mitä se mahdollistaa sekä opettajan että oppilaiden työskentelyn kannalta, ja miten tekijät ja lähteet tulee mainita oikeaoppisesti.

Linkkejä


Vaadi oppilaitosjohdolta selkeät ohjeet tekijänoikeusasioihin

Tekijänoikeusasiat ovat paikoin hankalia, osin jopa niin epäselviä, ettei kukaan tiedä, miten jotakin lakipykälää pitäisi tulkita. Saako videoita esittää opetuksessa? Kukaan ei tiedä. On turhaa, että jokainen opettaja itse pähkäilee näiden asioiden kanssa. Jokaisen oppilaitoksen pitää kyetä laatimaan opetushenkilöstölle ohjeet siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Tarjoamme valmiin mallin ohjeeksi, jossa on eritelty sallitut asiat ja kielletyt asiat. Muutama asia pitää oppilaitoksessa selvittää ja pariin asiaan pitää oppilaitosjohdon ottaa kantaa, mutta sitten on ohje valmis ja vähentää opetushenkilöstön tämän asian vatvomiseen käyttämää arvokasta valmisteluaikaa.

Linkkejä


Koulujen tekijänoikeudet kuntoon, loppuwebinaari

KOTEK-hankkeessa on sparrattu eri oppilaitoksia hyödyntämään avoimia sisältöjä, tuottamaan avoimia sisältöjä ja ohjeistamaan opetushenkilöstöään tekijänoikeusasioissa. Esittelemme tulokset ja julkaisemme oppilaitoksissa käyttöönotettuja ohjeita sekä opettajien tuottamia avoimia sisältöjä.

Linkkejä

Kansallinen teematapahtuma Jaa jotain järjestetään viidettä kertaa 27.-31.3.2017 Open Education Weekin hengessä. KOTEK-hanke tarjoaa jokaisena viikonpäivänä aiheeseen liittyvän avoimen webinaarituokion.

Webinaareissa pääset kuulemaan viisi tarinaa siitä, miten ja miksi jakaa oppisisältöjä CC-lisensoituna. Viikon avaa eOppimiskeskuksen Kaisa Honkonen. Oman viestinsä kertovat Tero Toivanen, Anne Rongas, Matleena Laakso, Susanna Ånäs ja Jari Välkkynen.

Tero Toivanen: Sharing is caring – avoimien oppiresurssien merkitys ja mahdollisuudet opettajan työssä ja sen kehittämisessä

Webinaaritallenne 27.3.2017

Webinaarilinkkejä

Anne Rongas: Miksi jaan? Mitä saan? Oma polkuni Creative Commons -lisenssien pariin

Webinaaritallenne 28.3.2017

Webinaarilinkkejä

Matleena Laakso: CC-jakaminen hanketoimijana ja oman itsensä työllistäjänä. Työtarjoukset eivät vähene avoimesti jakamalla, päinvastoin.

Webinaaritallenne 29.3.2017

Webinaarilinkkejä

Susanna Ånäs: Wikimedia Suomi julkaisee tällä viikolla oppaan Creative Commons -lisensseistä. Webinaarissa esitellään uutta opasta.

Webinaaritallenne 30.3.2017

Webinaarilinkkejä

Jari Välkkynen: Mitä hyötyä opettajalle on CC-lisensseillä jakamisesta?

Webinaaritallenne 31.3.2017

Webinaarilinkkejä

Jaa jotain!

Jaa jotain -viikon tavoite on yksinkertainen: jaa jotain oppisisältöä Creative Commons-lisensoituna avoimesti saataville nettiin. Tiedota jakamastasi sisällöstä esim. Twitterissä tunnisteena #jaajotain.

Tempauksen avulla voimme osoittaa proaktiivisesti ja esimerkillä vapaaehtoisuuden voimaa oppisisältöjen jakamisessa.

Creative Commons -lisenssoinnin ohje

Toimintaa koordinoivat 2017 Suomen eOppimiskeskus ry:n KOTEK 5 -hanke sekä Otavan Opiston Suunta-tiimi. Mukana useita avointa oppimista ja opettamista edistäviä järjestöjä, organisaatioita, kansalaisliikettä ja yksityishenkilöitä.

Lisätietoja https://jaajotain.wordpress.com/ ja https://www.openeducationweek.org/

Linkit

03.02.2012

KOTEK-hankkeen tausta

Kirjoittanut

Koulujen tekijänoikeudet kuntoon -hankkeen (KOTEK) tavoitteena on saada suomalaisten kaikkien asteiden koulutuslaitosten opetushenkilöstön tekijänoikeustietämys ajantasaiseksi ja oikeaksi. Monet opettajat rikkovat tekijänoikeuslakia joko tietämättään tai tarkoituksella, eikä opetushenkilöstölle järjestetä kunnollista perehdytystä tekijänoikeuksiin. Viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntynyt monimuoto- ja etäopetus asettaa omia rajoituksiaan opettajien perinteisesti nauttimille erityisoikeuksille, joten opetuksen vapaudet tekijänoikeuden suhteen ovat entistä pienemmät. Toisaalta avointen sisältöjen yleistyminen verkossa, erityisesti Creative Commons -lisenssien yleistyminen, antaa opettajille ja opetukselle aivan uusia mahdollisuuksia sisältöjen hyödyntämiseen, jatkokehittämiseen sekä julkaisuun.

Verkossa on useita tekijänoikeustietoutta jakavia lähteitä, myös opetuskäyttöön. Erityisesti kopiraitti.fi-sivusto on varsin ansiokas kokonaisuus, joka kuitenkin jättää täysin käsittelemättä avoimet lisenssit ja niiden mahdollisuudet opetuksen mahdollisuuksien avaajana. KOTEKissa toisaalta pyritään antamaan opettajille oikea käsitys tekijänoikeuslain antamista mahdollisuuksista ja asettamista rajoituksista, toisaalta taas kannustaa avointen lisenssien ja avointen sisältöjen hyödyntämiseen sekä oppimateriaalin käytössä että julkaisussa.

KOTEK pyrkii tavoitteeseensa toisaalta oppikirjan, toisaalta hyvien työpajojen ja tietoiskujen avulla. Myös tiedotus omien ja yhteistyökumppaneiden verkostojen kautta on tärkeässä asemassa tietoisuuden lisäämisessä.

Sivu 1 / 2